Van 8 t/m 14 september 2013 vond aan de Letterenfaculteit van de Universiteit van Coimbra de intensieve cursus Nederlands Actief plaats. Dertig studenten Nederlands uit Griekenland, Italië, Portugal en Spanje namen enthousiast deel aan een uitdagend programma expressieve taalvaardigheid rond drie thema’s: theater/film, poëzie, en muziek en woord.

Vier dagen werkten ze met inspirerende voorbeelden, opdrachten en coaching aan een leesvoorstelling van Waakhondje van Peer Wittenbols en korte sketches (o.l.v. regiseusse en dramadocent Annemarie van de Mond), aan een zelf samengestelde voordrachtsbloemlezing Nederlandse poëzie (o.l.v. vertaler en literatuurdocent Arie Pos) en aan het componeren en uitvoeren van liedjes (o.l.v. zanger, cabaretier en docent Lennaert Maes, muzikaal begeleid door Andries Boone). Antoinet Brink en Lidy Stams zorgden voor ondersteuning voor, tijdens en na de sessies.

Op de laatste cursusdag bezocht de groep het Komrij Huis. De cursisten kregen een rondleiding door het huis en repeteerden daarna voor de slotvoorstellingen: aan het eind van de middag werd in het prieel de poëziebloemlezing voorgedragen en vroeg in de avond verzorgden Lennaert en Andries een liedjesprogramma in het amfitheater en voerden de cursisten hun zelf gemaakte liederen uit.